Holdon át

Játékidő: 20 perc
Szinopszis

A filmes kísérletezés témája egy különleges, klasszikus szólótánc és a részét képező jelek, gesztusok és mimika kapcsolatba lépése univerzális szimbólumokkal, érzésekkel. A filmben áldozati rítust látunk, melynek alapjai, ősi tradíciók ihlette költészet, absztrakt ritmikus tánc és archaikus iskolájú, de szabad színészi játék.
A kísérleti produkció a Bharatanatyam dél-indiai klasszikus tánc művészetét használja, társítja és általánosítja a rítus megjelenítésekor.
A filmben látható táncműfaj az indiai szakrális táncok egyik színpadra vitt változata, melynek lényege a letisztult, harmóniába rendezett, dinamikus művészi mozgás és a klasszikus dél-indiai zenei alap együttese.
A női főszereplőt olyan örök sorskérdések gyötrik, melyek a Természetfelettihez kötődnek. Miközben tánc-monológjában mély, elvont élményeket idéz, egyszer arcát kölcsönzi a Holdnak, melyen titokzatos mosoly ragyog, akár egy menyasszony mindent sejtő mosolya, másszor áttűnik rajta az a félszeg, emberi mosoly, mely szorongással teli, és az eget fürkésző vágyai és gondolata alatt ott lappang a halálfélelem. Majd újra feltűnik a harmonikus, törvényszerű, lenyűgöző szépségű Hold-arc, amelyet a hősnő a mindent magába foglaló rend megteremtése érdekében végrehajtott rítus segítségével nyer el.
A történetben a főszereplő nőalak oly módon talál megnyugvást, hogy szolgál és ezáltal beépül egy magas esztétikájú rendbe.

Mikor játsszák?

2016-03-01 22:20 - Terem 5

Online jegyvásárlás

2016-03-04 18:40 - Terem 3

Online jegyvásárlás

Rendező
Tóth Tamás (1966)
Stáb
forgatókönyv Bittner Meenakshi Dóra zenei előadók Jayanthi Subramaniam, Nandini Anand, Kalaiarasan, Nellai D. Kannan, R. Karthik, szereplő Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncművész, operatőr Révész Balázs, kameraman Szilágyi Róbert, Czettele Győző, focuspuller Benkő Dániel, kameratechnikus Szvacsek Attila, fővilágosító Tamus Márton, világosító Zelenai András, smink Daróczy Anita, fotó Lisztes Edina, felvételvezető Kucsera Richárd, online editor Hargittai László, colorist Kabán Benedek

Képek letöltése: