Az ég felé nyitott tanterem

Játékidő: 25 perc
Szinopszis

Eseménykövető filmünkkel 2006-ban jártunk először a rimóci cigánysoron.
A Nógrád-megyei zsáktelepülésnek akkor még 2000 lakosa volt. Közülük megközelítően 400-an vallották magukat cigánynak. A polgármester a kor-összetételt figyelembe véve statisztikailag azzal számolt, hogy 2020-ra az elöregedő magyar lakosságot a munkaképes korú romáknak kell majd eltartania. 2012-ben az iskola felső tagozatában megközelítően 60%, addig az alsó tagozatban már 75% lett a roma származású tanulók aránya, egyre több sajátos nevelési igényű gyerekkel.
Mire eljött a ballagás ideje, lezajlott a faluban a szegregációnak egy sűrített folyamata.
Két településsel arrébb megkezdte működését egy egyházi iskola. A palóc gyerekek 90%-a átiratkozott oda. A pedagógiailag nehezebbé váló helyzetben 2013 tavaszára az önkormányzat és az iskola vezetése megállapodott, hogy élve a Nemzeti Alaptanterv által biztosított lehetőséggel elindítják az iskolakerti oktatást. Kísérletünkhöz nagyszerű tudományos alapot biztosít Lehoczky János „Iskola a természetben” című tanulmánya, melyben arról ír, hogy a kisiskolások a tapasztalatokat elsősorban cselekvéssel, élmények átélésével szerzik.
Ezt az életkori sajátosságot lehet kihasználni, ha felállítjuk a padban ülő gyereket és kivisszük az iskolakertbe – áthelyezve ide az oktatás-nevelés helyszínét. Az iskolakert az élménypedagógia, az intuitív pedagógia színtere. Ez a bensőséges szemléletű nevelés szükségszerűen szétfeszíti a hagyományos kereteket.

Mikor játsszák?

2016-03-02 12:00 - Terem 5

Online jegyvásárlás

2016-03-05 19:45 - Terem 3

Online jegyvásárlás

Rendező
Székely Orsolya
Stáb
Székely Orsolya,Tóth Zsolt Marcell, B. Marton Frigyes, Sass Péter operatőrök, Sass Péter vágó, animáció Szabó-Nyulász Melinda, Cserepes Károly és Serge Eisen zeneszerzők

Képek letöltése: