SZOBOR SZÜLETIK... Bronzba öntött történelem

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

A Bencsik alkotóközösség fiatal szobrászai (Engler András, Meszlényi János, Polgár Botond) újra elkészítik gróf Andrássy Gyula monumentális lovasszobrát.
Zala György eredeti alkotását Ferenc József avatta fel 1906. december 2-án az Országház déli szárnyánál. A szobrot 1945-ben lebontották, bronzanyagát a Sztálin-szobor készítéséhez használták fel.
Helyére 1980-ban a Marton László által készített József Attila szobor került. Budapest legszebb és legnagyobb, igazi kuriózumnak számító szobra most ismét „elfoglalja” eredeti helyét a Kossuth téren.
E szobor újjászületéséről az alkotói munka különböző fázisairól készűlt a dokumentumértékű ismeretterjesztő film. Az 52 perces filmben szó esik gróf Andrássy Gyuláról, az eredeti szobor történetéről, a visszaállításról, a néhai és jelenlegi alkotói folyamat párhuzamairól és eltéréséről is, de a lényeg a szoborszületés fázisainak bemutatása, a szakmai-alkotói folyamat művészi színvonalú rögzítése, a szobrászok küzdelme a feladattal az anyaggal és egymással.
A film különlegességét és kiemelt fontosságát az is adja, hogy feltehetően ilyen méretű bronzszobor nem születik a közeli és távoli jövőben, így az alkotói folyamatok, a szoborszületés lépéseinek rögzítése az oktatásban is kiemelt fontosságú.
A hangsúly döntően a szakmai tartalomra helyeződik. A sokoldalú és rugalmas csapatmunka, a sorozatos konzultációk és kutatások, a legváltozatosabb és legkorszerűbb technológiák alkalmazásának bemutatása a lényeg.

Mikor játsszák?

2016-03-02 12:00 - Terem 5

Online jegyvásárlás

2016-03-05 19:45 - Terem 3

Online jegyvásárlás

Rendező
Dala István
Stáb
producer:Hollós László, operatőr:Dala István, szerkesztő-riporter:Hollós László, narrátor:Csőre Gábor, gyártásvezető:Monostori Zsolt, zeneszerző:Margit József, vágó:Bartos Bence, hangmérnök:Faludi Sándor

Képek letöltése: