Kossuth papja

Játékidő: 56 perc
Szinopszis

A Debrecen Televízió filmjében egy olyan ember életét mutatja be Könyves Tóth Mihály személyében, aki nem akart hőssé válni csak tette, amit hitt, és amit magyarsága megkövetelt tőle egy sorsfordító időszakban.
A debreceni református prédikátor kezdettől kiállt a forradalom és a szabadságharc mellett és személyében olyan lelki, szellemi tevékenységet folytatott annak győzelméért, mely példaértékűvé emelte alakját az utókor számára is. Nagy hatású szónokként prédikációiban vagy éppen buzdító, honvédtoborzó beszédeiben, írásaiban szolgálta az ügyet, de a nemzetőr századdal az aradi csatában is részt vett tábori lelkészként. Zichy Ferenc gróf Haynau készséges kiszolgálója, császári főbiztos mondta róla: „tevékenységével többet ártott a császárnak még egy katonai regimentnél is.” Könyves Tóth Mihályt kötél általi halálra, majd „kegyelemből” húsz év várfogságra ítélték, amiből hét esztendőt le is töltött. A film ezt a hét esztendőt követi nyomon.
A filmbeli eseményekben, képekben hármas síkon követhető a főhős élete. Egyfelől az államfogoly börtönlétének bemutatása, azon belül olykor képek felidézése a prédikátor egy-egy jelentősebb megnyilvánulásának a szabadságharcból, és egy érzelmi szál megjelenítése, mely Könyves Tóth Mihályt meghalt feleségéhez és gyermekeihez köti.

Mikor játsszák?

2016-03-01 12:25 - Terem 4

Online jegyvásárlás

2016-03-03 22:30 - Terem 5

Online jegyvásárlás

Rendező
Dánielfy Zsolt
Női főszereplő
Szalma Noémi
Férfi főszereplő
Bakota Árpád,Garay Nagy Tamás
Férfi mellékszereplő
Miske László,Csíkos Sándor
Producer
Széles Tamás
Forgatókönyv
Tóth-Máthé Miklós,Dánielfy Zsolt
Operatőr
Máthé Gábor, Fekete András
Vágó
Papp Ferenc
Hangmérnök
Molnár László
Zeneszerző
Andriska János
Díszlet-látvány
Gyarmathy Ágnes
Stáb
Kenéz Márta, Kovács Kálmán, Lakatos József

Képek letöltése: