Köröstárkányi mészárlás

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

1919 nagypéntekén a partiumi Köröstárkányban és Kisnyégerfalván a Székely Hadosztály visszavonulása nyomán előretörő román félkatonai alakulatok a középkort idéző barbár és véres gyilkolást hajtottak végre a két magyar faluban. Az eset mindmáig kimaradt mind a magyar, mind a román történelemkönyvekből.

A vérengzésnek 91 tárkányi és 17 nyégerfalvi áldozata lett. Válogatás nélkül öldököltek, nőket, férfiakat, időseket, fiatalokat. Egész családok estek áldozatul. A menekülők közül sokaknak a szomszédos Várasfenes falu román lakossága adott menedéket. A mészárlást 3 napig tartó garázdálkodás, rablás, erőszak követte a jómódú magyar faluban.

A következmény: a település teljesen átalakult. Zártsága eredménye, hogy még ma is román közegben meg tudott maradni magyar településnek, megtartva szokásaikat, erős összetartásukat. Átalakult az építkezésük, titkos menekülőutak rejtenek az egymáshoz szorosan emelt épületek.

A gyilkosságokra évtizedekig nem volt szabad emlékezni, a temetőben lévő sírkövekről a kommunista román hatalom lekapartatta az 1919. április 19-i dátumot, nehogy feltűnjön valakinek a sok sírkő ezzel a dátummal. Igyekeztek eltüntetni még az emlékét is a gyilkosságoknak. Az emlékezést azonban nem lehetett elpusztítani, a helybeliek 1999.augusztusában leplezték le azt az emlékművet, amelyet az öldöklésben, valamint az első és második világháborúban elhunyt köröstárkányiak tiszteletére emeltek.

Mikor játsszák?

2016-03-02 22:15 - Terem 3

Online jegyvásárlás

2016-03-06 10:00 - Terem 5

Online jegyvásárlás

Rendező
Vojtkó Ferenc
Stáb
Renyó Norbert, Kapusi József, Török János, László Béla, Andriska János, László Béla, Bodnár Zoltán, Lakatos József, Csengeri László, Kenéz Márta, Kovács Kálmán

Képek letöltése: