Asszonysorsok és nőszerepek az irodalomban - Ignácz Rózsa

Játékidő: 26 perc
Szinopszis

Az MTVA pályázatára készített Bánffy Miklós, Kós Károly és Kemény János életét bemutató sorozathoz hasonlóan ismét irodalmi területen járunk, a 20.század elején. Ezúttal a korszak írónőinek munkásságát, eseményekkel teli, gazdag életútját mutatjuk be szakértők és az őket megszemélyesítő művészek segítségével. A 20. század elején, különösen komoly férfi támogatás nélkül nőként igen nehéz volt érvényesülni. Ekkor még egyáltalán nem volt természetes, hogy egy nő egyetemre járjon, dolgozzon. Az pedig, hogy egy nő művész, elismert költővé vagy íróvá váljon végképp lehetetlennek tűnt.
Kétrészes filmünkben a kor két jelentős írónőjének sorsát követjük; gondosan válogatott hiteles idézetek, naplók, levelek, cikkek, önéletírások, visszaemlékezések nyomán ismerjük meg az életüket, pályafutásukat.

Az első rész Erdős Reneé életét állítja a középpontba.
A második rész a következő generáció női írói közül Ignácz Rózsával foglalkozik. Ignácz Rózsa szerint az írás nem nőies, és nem férfias mesterség. Az írás az írás. Az Erdélyben született írónő személyes tragédiája az volt, hogy Erdélyben nem tartották igazán erdélyi írónak, Magyarországon pedig nem tartották magyar írónak. Mindig azt mondta, hogy ott otthon, itt itthon vagyok.

Mikor játsszák?

2016-03-01 22:00 - Terem 6

Online jegyvásárlás

2016-03-04 20:35 - Terem 3

Online jegyvásárlás

Rendező
Oláh Kata,Csukás Sándor
Stáb
Szereplők - Pető Kata, Harmath Imre, Török Illyés Orsolya Narrátor - Simon Kornél Forgatókönyv - Menyhért Anna, Oláh Kata, Szebeni Zsuzsa Producer - Németh Gyula Zene - Barcza Gergely Vágó - Hájos Zsolt Hang - Belovári Tibor, Bányai Gábor Steady-cam - Khín András Rendezőasszisztens - Rózsavölgyi Barbara Produkciós asszisztens - Kolozsvári Tímea Fővilágosító - Vida Sándor Gyártásvezető - Éliás Judit Segédoperatőr - Nánásy Levente Grafika - Egely Kati Colorist - Nagy Eszter

Képek letöltése: