Két székely

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

Barabási Albert-László talán a ma élő leghíresebb magyar tudós, a hálózatkutatás atyja, a káoszelmélet szakértője. Élete a Boston-Budapest tengelyen zajlik, a világ számtalan pontján tart előadásokat, két könyvét (Behálózva, Villanások) több tucat nyelvre lefordították. Ott van a világ tíz legidézettebb fizikusa között. Csíkszereda mellől indult egy kis faluból, Budapesten is tanult, és Amerikában lett világhírű tudós belőle.
A másik székely Kolumbán Gábor. Ő Székelyudvarhelyről indult, fizikus-közgazdász végzettsége van, sok évig a politikában is benne volt (város- és megyevezetőként). Kiszállt a mókuskerékből, és most visszavonultan él Énlakán, saját tanyáján ötven bivallyal. Néha még tanít az egyetemen, de legtöbb idejét az állataival tölti - legfeljebb akkor megy be a városba, amikor a sajtot-tejet kell eladni.
Kevesen tudják, hogy Barabási Albert-László mentorának tartja Kolumbán Gábort, hiszen a bukaresti egyetemen utóbbi volt a káoszelmélet romániai úttörője. A később világhírnevet szerző tudós Kolumbán ösztönzésére kezdett foglalkozni a témával és a bonyolult hálózatok kutatásával.
Ez a tény csak a film végén derül ki a néző számára is, amikor a bostoni világpolgárt elvisszük az énlakai bivalytanyára, hogy újra találkozzon egykori mentorával. A látogatás Kolumbán számára is meglepetés.
A filmet párhuzamos vágásokkal készült, érzékeltetve a lüktető Boston és a csendes, mozdulatlan Énlaka közti különbséget.

Mikor játsszák?

2016-03-02 19:55 - Terem 5

Online jegyvásárlás

2016-03-05 11:40 - Terem 3

Online jegyvásárlás

Rendező
Lukács Csaba,Marossy Géza
Stáb
rendező-szerkesztő / director-editor: Lukács Csaba rendező-operatőr / director-cameraman Marossy Géza utómunka / post-production Novák Péter producer: Novák Lajos munkatársak / contributors Szabó Imre Novák Dániel Andrási Judit Gulyás Gábor Gergely

Képek letöltése: