Cinema Inferno

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

1949-ben a szovjet államokat sújtó koncepciós perhullám Magyarországot is elérte. Az ország teljhatalmú ura, Rákosi Mátyás a szovjetek parancsára a kor legnagyobb és leglátványosabb kirakatperét készítette elő. Rajk László és társainak tárgyalását, valamint az ítélethirdetést komoly propagandagépezet támogatta: az abszurdnak tűnő vádak és az ítélet elfogadtatásához alapos háttérmunka kellett. A propaganda széles eszköztárában kiemelt helyen szerepelt a film, ám a peren készült feltételezett felvételek a '60-as években látszólag nyom nélkül eltűntek. A hatalmas színjáték filmszalagra rögzítéséhez nem csak a hirtelen "forgatókönyvírókká" és "színészekké" avanzsált politikusok kellettek, de szükség volt operatőrökre és rendezőkre is.

Vajon mi történhetett a per mozgóképanyagával? Kik lehettek azok, akik a titkos állami megbízást teljesítették? Milyen emlékeket őriznek az idős filmesek? Hogyan alakul a hatalom és a művészet viszonya a Rajk-, és Pálffy-per tükrében?

A Cinema inferno című film, eredeti eddig még nem publikált dokumentumok és nagyon sok fikciós jelenet segítségével tárja fel a Rajk-per és a hozzá kapcsolódó perek hátterét. A filmben megszólal a nemrég elhunyt Bokor Péter dokumentumfilmes is, és az élete utolsó interjújában őszintén mesél a kor hangulatáról, művészeiről és félelmeiről.

Mikor játsszák?

2016-03-02 14:45 - Terem 3

Online jegyvásárlás

2016-03-06 19:05 - Terem 4

Online jegyvásárlás

Rendező
Novák Tamás
Stáb
Janovics Zoltán - producer, Kiss Sándor - vezető operatőr, vágó, animáció, Kiss Soma - operatőr, Hollósi László - hangmérnök, Kálazy Zsuzsanna Pubi - rendezőasszisztens, Kálid Artúr - narrátor, Czomba Imre - zeneszerző

Képek letöltése: