Párhuzamos Múlt

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

Az írott adatok hiányában a régészet fontos forrása lehet Székelyföld történetének. Székelyföldön inkább csak a középkori várak területén végeztek kisebb ásatásokat, a jövőben nagyon fontos eredményeket várhatunk a településásatásoktól.
A régész egy olyan szakember, aki alapos képzés birtokában, az erre kifejlesztett módszerekkel, terepbejárásokkal, leletgyűjtéssel és ásatásokkal múltunk apró láncszemeinek feltárására törekszik. Munkája tárgyának elsősorban eszmei és tudományos értéke van, a leleteket és jelenségeket összességében vizsgálva tudja csak megfogalmazni megfigyeléseit és kutatási eredményeit.
Ezzel szemben a román nacionalizmus és eredettörténet életre hívta a dákó-román elméletet, miszerint a románság őshonos Erdély és Székelyföld területén. Ennek alátámasztására a Ceausescu-rendszerben hamisítottak régészeti leleteket, sőt a történész-régész oktatás is tele volt ideológiával.
Filmünkben a régészet mai helyzetét kívánjuk bemutatni, fiatal régészek, történészek munkáját és kutatási eredményeit megismertetni a nézőkkel.
Több kutatási helyszínt keresünk fel szakértőink segítségével, a talált leletek segítségével mintegy nyomozásként próbáljuk megfejteni régi korok szokásait, a székely ősök életét. Utánajárunk a székelyföldi dák-leletek valódiságának, és a kontinuitás-elmélet ellentmondásainak. Vajon a leletek mit mondanak a székely eredetről, a hunokkal és az ősmagyarokkal való rokonságáról? Különböző korszakok tárgyi emlékeit vizsgáljuk, és ezekben is hasonló érd

Mikor játsszák?

2016-03-01 20:15 - Terem 5

Online jegyvásárlás

2016-03-04 14:20 - Terem 3

Online jegyvásárlás

Rendező
Farkas Antal,Lukács Csaba
Stáb
forgatókönyvíró/writer Farkas Antal közreműködők/contributors Dunkler Róbert Bálint Csaba Fábián Kornélia Gáspáry István Zsolt Novák Lajos Simon Eszter Szappanyos Tünde Szikszay Olivér rendező/director: Farkas Antal Lukács Csaba felhasznált filmrészlet/Films used: A dákok/The Dacians (Dacii, 1960) Rendező/director: Sergiu Nicolaescu felhasznált zene/music: Sebestyén Márta Deep Forest Theodor Grigoriu Turan Ensemble Istanbul Cristoban De Morales

Képek letöltése: