Burdosház Amerikából - Balogh Balázs néprajzkutató nyomában

Játékidő: 51 perc
Szinopszis

Amikor Bagu Balázs a beregi Bátyuból falutársaival az agrárnyomor elől kitántorgott Amerikába, majd a nyugat-pennsylvaniai bányavidék világtól elzárt kis telepén éjjel-nappal az aknákban görnyedve, centet centre rakva vásárolt egy ún. burdos-házat, álmában sem gondolta volna, hogy ez a ház száz év múlva az óceánon túlra Magyarországra kerül, s a Szentendrei Skanzenben felépítve, mint cseppben a tenger dokumentálja az egész kényszerűen nyomorúságos kivándorlólétet.
Bagu Balázs házának teljes eredeti berendezése napjainkig szinte érintetlenül maradt. A ’burdos-ház’ – az amerikai magyarok így használták a szállásként vagy panzióként fordítható angol „boarding house” kifejezést – a nőtlen legények vagy a családjukat Magyarországon hagyó egyedüli munkát vállaló férfiak lakóhelye volt. Voltaképpen személyenkénti félnapos ágybérletet jelentett, hiszen egy szobában jóformán annyian aludtak, ahány ágy befért, s egy-egy ágyra rendre három ember is jutott, akik a bánya műszakjainak megfelelő ütemben egymást váltva tudtak aludni azon. Ezt kívánta dokumentálni a Bagu-házzal Balogh Balázs, a Néprajztudományi Intézet igazgatója, aki az előző évtizedben többéves terepmunkát végzett az amerikai közép-nyugaton a XIX-XX. század fordulóján kivándorolt magyarság kultúráját kutatva.

Mikor játsszák?

2016-03-03 10:15 - Terem 6

Online jegyvásárlás

2016-03-04 20:25 - Terem 6

Online jegyvásárlás

Rendező
Zsigmond Dezső
Stáb
Bálint Arthur (operatőr) Bucsek Tibor (operatőr) Koncz Gabriella (vágó) Kapcsos Vince (hangmérnök) Szederkényi Miklós (producer-gyártásvezető)

Képek letöltése: