A norvég Prímásnő

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

Gjertruds Sigøynerorkester (Gertrude Cigányzenekar). Tagjai a norvégiai Oslóban élnek és komolyzenével, jazz-el foglalkoznak. Szimfonikus zenekar tagjai, zenei konzervatóriumban tanítanak. Jazz zenekarok tagjai. Szokatlan hobbit találtak maguknak ott fenn, a hűvös északon, ami már szinte életük szerves részévé vált. Megszállottan tanulmányozzák a magyarországi népek zenéjét. A magyar népzenén kívül cigány, és jiddis muzsika is a repertoár része.

A film, életük fontos eseményéről, magyarországi útjukról (2014) és a norvégiai előkészületekről, mindennapjaikról, munkájukról készül. Bemutatjuk, hogy a zenekarvezető (prímás hölgy) Gertude Okland, hogyan „fertőzte” meg a többi zenekari tagot a magyar népzene és a cigány népzene szeretetével. Elmesélik azt a varázslatos érzést, amikor először hallottak magyar és cigány népzenét, és ami ennél is felemelőbb, amikor Ők maguk játszanak.
Nyári szabadságukat általában Magyarországon töltik és továbbképzést szerveznek maguknak hazai cigányzene prominens tagjaival. Annyira beleszerettek Magyarországba a népzenénken keresztül, hogy már magyarul tanulnak, sőt magyarul énekelnek több népdalt.
Nem kisebb művészektől tanulhatnak magyarországi útjuk során, mint, ifj. Kállai Kis Ernő (hegedű), Szegfű Károly (gordonka).
„Továbbképzésük” sikerét két koncerttel is bizonyítják majd.
A norvég nem cigányokból álló cigányzenekar (Gjertruds Sigøynerorkester) tagjainak a magyarországi népzene iránti szeretete mindannyiunk számára példamutató lehet!

Mikor játsszák?

2016-03-02 20:05 - Terem 3

Online jegyvásárlás

2016-03-05 15:50 - Terem 3

Online jegyvásárlás

Rendező
Buda János,Lovas Hajnalka
Stáb
Buda Balázs, Berta Enikő, Buda Judit

Képek letöltése: