CSILLAGHÁLÓBAN - Emlékek Pilinszky János európai útjairól

Játékidő: 52 perc
Szinopszis

CSILLAGHÁLÓBAN
Emlékek Pilinszky János európai útjairól

Szinopszis

2014. a magyar Holokausztra való emlékezés éve. Az egyetlen magyar költő, aki a zsidó tömegek deportálásának, és krematóriumokban történt megsemmisítésének eseményét nem pusztán az arc/név/sors elvesztésének egzisztencialista kivetítésű síkján értelmezte, hanem a krisztusi megváltás fájdalmas paradoxonjainak szövedékében helyezte el, Pilinszky János volt. Európai szinten is kevés költőnek vagy filozófusnak volt bátorsága ahhoz, hogy a problémát a keresztény teológia és esztétika perspektíváiban vizsgálja. Pilinszky, Simone Weil filozófiájának merész kapaszkodóinak segítségével, vállalkozott erre, és életművének európai ismertsége és elismertsége igazolja őt. Lassan történeti távlatból tekintünk vissza nemcsak a második világháború szörnyűségeire, hanem azokra az évtizedekre is, amelyekben Pilinszky János élt. Köztünk vannak még néhányan a barátai, családtagjai, közeli munkatársai közül. Még nem késő megszólítani őket: bizonyára van olyan személyes emlékük, amiről eddig nem beszéltek. Különösen tanulságos azokat a személyeket megnyilatkozásra bírni, akikkel hónapokig tartó külföldi tartózkodásai idején alakított ki baráti kapcsolatot.

Fontos szerepet kap filmünkben Jelenits István piarista atya, a költő barátja, gyóntatója, életművének egyik legkiválóbb szakértője, aki nemcsak emlékezőként lesz jelen, hanem több beszélgetés levezetését is vállalja.

Mikor játsszák?

2016-03-02 22:00 - Terem 5

Online jegyvásárlás

2016-03-06 10:15 - Terem 6

Online jegyvásárlás

Rendező
Mispál Attila
Stáb
Forgatókönyv: Mispál Attila Operatőr: Balázs Sándor, Tóth Zsolt Dramaturg: Hafner Zoltán Vágó: Mógor Ágnes Producer: Mécs Mónika, Dr. Muhi András

Képek letöltése: